image

Hemsida 101 – Syns du inte, så finns du inte!

September 01, 2021

Strativ

Hemsida A-Ö i korta drag

En webbplats eller en hemsida är en samling av webbsidor och det relaterade innehållet som identifieras med ett vanligt domännamn och publiceras på minst en webbserver. Alla offentligt tillgängliga webbplatser utgör tillsammans World Wide Web. Det finns också privata webbplatser som endast kan nås i ett privat nätverk, till exempel ett företags interna hemsida för sina anställda som även kallas för intranät.

Hemsida-A-O-i-korta-drag.jpg

Varje hemsida är vanligtvis avsedd för ett visst ämne eller syfte, till exempel:

 • nyheter
 • utbildning
 • handel
 • underhållning
 • sociala nätverk
 • vård
 • med mera

Hyperlänkning mellan webbsidor styr navigering på webbplatsen, som ofta börjar med en hemsida. Användare kan komma åt en hemsida på en rad olika enheter, inklusive stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor och smartphones. Appen som används på dessa enheter kallas en webbläsare och möjliggör användaren tillgång till en hemsida.

World Wide Web (WWW) skapades 1990 av den brittiske CERN-fysikern Tim Berners-Lee. Den 30 april 1993 meddelade CERN att World Wide Web skulle vara gratis att använda för alla, vilket skulle bidra till webbens enorma tillväxt.

En hemsida kan användas på olika sätt, här följer några exempel:

 • en personlig webbplats
 • en företagswebbplats för ett företag
 • en statlig webbplats
 • en organisations webbplats
 • etc.

Webbplatser kan vara en persons, ett företags eller en annan organisations arbete och är vanligtvis tillägnade en specifikt ämne eller syfte. Varje webbplats kan innehålla en hyperlänk till någon annan webbplats, så skillnaden mellan enskilda webbplatser, som uppfattas av användaren, kan vara suddig. Vi ska i detta inlägg gå genom dem mest vanliga aspekterna gällande en hemsida, men fokus lär hamna mest på en hemsida för företag.

Hemsida för företag

Mer eller mindre varje företag i Sverige har en egen hemsida. Likadan situation råder i hela världen. Varför är hemsidan så viktig och vilken syfte tjänar den? Först och främst handlar det om att expansion av Internet har format hemsidans roll i vår vardag. Vidare så handlar det om att fokus ligger på informationen och möjligheterna som IT (Informations Teknologin) erbjuder för interaktion människor emellan.

Hemsida-for-foretag.jpg

En hemsida är den viktigaste samlingspunkten för företagets kommunikation med marknaden. Därför utvecklar vi webbsidor som är relevanta, har genomslagskraft och är högst användarvänliga. Här nedan vill vi dela av oss några råd gällande att skaffa en företags webbsida:

 1. Skaffa ett bra domännamn
 2. Investera i säker och skalbar webbhotell med bra tekniskt stöd
 3. Visa tydligt en klar beskrivning av ditt företag
 4. Implementera det bästa innehållshantering systemet (CMS)
 5. Skapa ett intressant, minnesvärt och engagerande användargränssnitt för webbplatsen (UI)
 6. Optimera din företags webbplats för sökmotorer (SEO)
 7. Regelbundet skapa och publicera kvalitets innehåll
 8. Installera verktyg för webbansvariga
 9. Implementera en webbplats underhållsplan

Dessa steg är viktiga i processen med skapa en hemsida, men ger dock inte hela bilden, då kravlistan är bra längre. Man inser inte hur många detaljer det finns att tänka på kring en företagswebbplats, förens man gräver ner sig i arbetet. Ibland gör man allt man tror var viktigt, men resultaten tyvärr uteblir. Därför är det bäst att anlita en utvecklingspartner, som Strativ exempelvis, för att utveckla en användarvänlig och SEO-optimerad hemsida. Vill du höra om våra smarta lösningar för hemsidor är du välkommen att kontakta oss och boka ett kostnadsfritt möte.

Hemsida design & UI/UX

Design för en hemsida eller webbdesign omfattar många olika färdigheter och discipliner inom produktion och underhåll av webbplatser. De olika områdena för webbdesign inkluderar:

 • webb grafisk design
 • användargränssnittsdesign (UI -design)
 • skapande, inklusive standardiserad kod och egenutvecklad programvara
 • användarupplevelse design (UX -design)
 • sökmotoroptimering

Hemsida-design-UIUX.jpg

Ofta kommer många individer att samarbeta i team på ett projekt som täcker olika aspekter av designprocessen, även om vissa designers kommer att täcka dem alla. Detta beror helt på projektets omfattning, så på mindre projekt arbetar man oftast självständigt och bär hela ansvaret för designprocessen. Termen webbdesign används normalt för att beskriva designprocessen som avser front-end (klientsidan) design av en webbplats inklusive skriv markering. Webbdesign överlappar delvis webbteknik i den bredare omfattningen av webbutveckling. Webbdesigners förväntas ha en medvetenhet om användbarhet och om deras roll innebär att skapa markeringar förväntas de också vara uppdaterade med riktlinjer för webbtillgänglighet.

Hemsida i WordPress

WordPress, normalt versaliserat WordPress, är bland de mest kända blogg- och innehållshanteringssystem (CMS). Det är skrivet i PHP och använder databasen MySQL för datalagringen. Det distribueras under en GNU General public-licens (GPL) och kan laddas ner och användas kostnadsfritt. Det är ett av de populäraste publiceringssystemen på marknaden och finns på hundratusentals bloggar och webbplatser världen över.

Hemsida-i-WordPress.jpg

WordPress har under åren utvecklats från ett bloggsystem till att även kunna hantera hela webbplatser likt ett mer avancerat CMS-system. Eftersom innehållet på alla sidor blir tillgängligt via en inloggningssida behöver man inte någon FTP-klient för att kunna redigera och uppdatera sina sidor på webbplatsen. Tillgången och användandet är smidig och erbjuder många utvecklingsmöjligheter för att skapa en värdebärande hemsida.

WordPress går även att anpassa fritt med hjälp av olika tillägg (plugins) och teman. Idag finns det över tio-tusentals tillägg på marknaden som man kan använda när man arbetar i WordPress. Ett stort antal teman är tillgängliga på WordPress webbplats, som utvecklats av dess användare och är oftast kostnadsfria eller nästintill med verkligen förmånliga priser.

Search Engine Optimization – SEO hemsida

Sökmotoroptimering (SEO) handlar om att optimera en hemsida i förhållande till sökmotorerna. Vi kan kalla SEO för processen för att förbättra kvaliteten och kvantiteten på webbplatsens trafik. SEO riktar sig mot obetald trafik (känd som “naturliga” eller “organiska” resultat) snarare än direkt trafik eller betald trafik. Obetald trafik kan härröra från olika typer av sökningar, inklusive bildsökning, videosökning, akademisk sökning, nyhetssökning och branschspecifika vertikala sökmotorer. Huvudelement vid SEO handlar om att ta hänsyn till keywords, analysera topprankat innehåll, samt skapa bättre innehåll än detta. Simpelt, eller hur!

Search-Engine-Optimization-–-SEO-hemsida.jpg

SEO är en internet marknadsföringsstrategi som kan tillämpas i olika grad på olika typer av verksamheter. Oftast överväger SEO hur sökmotorer fungerar, de datorprogrammerade algoritmerna som dikterar sökmotors beteende, vad människor söker efter, de faktiska söktermerna eller sökorden som skrivs in i sökmotorer och vilka sökmotorer som föredras av deras målgrupp. SEO utförs eftersom en webbplats kommer att ta emot fler besökare från en sökmotor när webbplatser rankas högre på sökmotorns resultatsida (SERP). Dessa besökare kan då eventuellt konverteras till kunder, som är det enda legitima slutmålet med en SEO-optimerad hemsida.

Vad kostar en hemsida?

En hemsida kan kosta allt ifrån några 10-tals tusen för en landingpage (landningssida) med fyra till sex sektioner. Till uppemot hundratusentals kronor för mer avancerad hemsida med medföljande mobila applikationen, webbportal, bokningssystem eller annan typ av system, samt tredjeparts integrationer.

Vad-kostar-en-hemsida.jpg

Ju större webbplatsen är, desto högre blir även efterföljande underhållskostnader, som är befogade i ordning att webbsidan fungerar smidigt. Vidareutveckling av en befintlig webbplats är en standard i branschen. Detta medför investeringskostnader, som är naturliga i takten med att verksamheten växer och blir därmed i behov av mer komplexa IT-system.

Det som är bra med att driva en företagshemsida är att du kan alltid mäta ROI (Return on Investment) genom konverterad trafik på din webbplats. Detta hjälper dig att ha bättre koll på hur betydelsefull din webbsida är i ekonomiska resonemang.

Vi arbetar med SEO och Analytics verktyg för att säkerhetsställa att hålla vår hemsida är hälsosam och att den organiska trafiken som vi genererar dit konverteras till riktiga kunder. Vill du veta mer om hur detta går till, samt om vad vi kan göra för din verksamhet, är du välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss för ett business talk. Vi ser fram emot att får träffa dig!

P.S. Om lösningar för e-handeln, dvs. hemsidor eller bättre sagt plattformar för e-handel, kommer jag gå in närmare på i nästa blogginlägg. Så håll utkik!

Låt oss hjälpa dig!

Vill du få reda på mer om våra produkter och tjänster? Då är du varmt välkommen att boka in ett möte med oss! Det är superlätt - du behöver bara fylla i dina kontaktuppgifter, och vi tar hand om resten. Vi ser fram emot att chatta med dig och besvara alla frågor du kan tänkas ha!

Genom att klicka på "Boka möte" godkänner du våra användarvillkor och integritetspolicy.

Eller kontakta mig!

694DF4B8-6BDB-4081-8532-1660A7A5E88C_1_105_c 1.png

Kristoffer Göransson

Försäljningschef