image

Webbutveckling 101 – utveckla ditt företag till nya nivåer!

August 18, 2021

Strativ

Vad är webbutveckling?

Med webbutveckling menas det arbetet som görs för att utveckla en webbplats för Internet (World Wide Web) eller ett intranät (ett privat nätverk). Webbutveckling kan sträcka sig från att utveckla en enkel statisk sida med vanlig text till komplexa webbapplikationer, e-handelsföretag och sociala nätverkstjänster. En mer omfattande lista över uppgifter som webbutveckling vanligtvis refererar till kan innefatta begrepp som webbteknik, webbdesign, innehållsutveckling för webb, klientanslutning, skript på klientsidan/serversidan, konfiguration av webbserver och nätverkssäkerhet och utveckling av e-handel.

Bland webb proffs hänvisar webbutveckling vanligtvis till de viktigaste aspekterna av icke-design av att bygga webbplatser: att skriva markeringar och kodning. Webbutveckling kan använda innehållshanteringssystem (CMS) för att göra innehålls ändringar enklare och tillgängliga med grundläggande tekniska färdigheter.

Vad-ar-webbutveckling.jpg

En ständigt växande uppsättning av verktyg och tekniker har hjälpt utvecklare att bygga mer dynamiska och interaktiva webbplatser. Vidare hjälper webbutvecklare nu att leverera applikationer som webbtjänster som traditionellt endast var tillgängliga som applikationer på en skrivbords baserad dator. Dessa molnbaserade webbtjänster tillåter användare att interagera med applikationer från många platser, istället för att vara bundna till en specifik arbetsstation för sin applikationsmiljö.

Exempel på dramatisk transformation inom kommunikation och handel som leds av webbutveckling inkluderar e-handel. Online auktionssajter har förändrat hur konsumenter hittar och köper varor och tjänster. Onlinebutiker har förändrat shopping- och fyndjakt upplevelsen för många konsumenter. Ett annat exempel på transformativ kommunikation som leds av webbutveckling är bloggen. Den ökade användningen av öppen källkod hanteringssystem och företagets innehållshanteringssystem har utökat inverkan som webbutveckling har på online-interaktion och kommunikation.

Webbutveckling har också påverkat personligt nätverkande och marknadsföring. Webbplatser är inte längre bara verktyg för arbete eller handel, utan tjänar bredare syfte för kommunikation och sociala nätverk. Webbplatser som vi idag kallar för social media plattformar ger användarna en plattform för kommunikation och möjliggör för organisationer att med ett mer personligt och interaktivt sätt att engagera allmänheten.

Vad gör en webbutvecklare?

Termen webbutvecklare innefattar en systemutvecklare som jobbar med att utveckla webbapplikationer och andra typer av webbtjänster. Man arbetar i front-end med hjälp av de vanliga front-end teknikerna på webben som HTML, CSS och JavaScript, samt i back-end med något vanligt back-end språk såsom Java, JavaScript, Python, Ruby eller C#. Utöver det, så arbetar man även med någon lösning för datalagring, exempelvis en  relationsdatabas som MySQL, PostgreSQL eller SQL Server och/eller en dokumentdatabas som MongoDB eller Elastic.

Vad-Gor-En-Webbutvecklare.jpg

Webbutveckling eller arbetet som en webbutvecklare utför, har i syfte att lösa problem som kan vara simpla eller komplexa, som leder till att man skapar produkter eller tjänster som andra vill använda. Därför är en av de viktigaste egenskaperna för en webbutvecklare att vara lösningsorienterad med stark förståelse för logiska processer. En annan, dock lika viktig aspekt, är förmågan att skapa en smidig användarupplevelse för slutanvändaren.

Det finns tre typer av webbutvecklingsspecialisering:

  • front-end-utvecklare
  • back-end-utvecklare
  • full-stack-utvecklare

Front-end-utvecklare ansvarar för beteende och visualisering som körs i användarens webbläsare, som innebär det synliga på en webbplats. Back-end-utvecklare hanterar servrarna och bakomliggande processer som möjliggör att webblösningen blir av. En full-stack-utvecklare besitter en bred kompetens och kan hantera båda sidor av systemet och är således en fullbordad senior mjukvaruutvecklare.

Webbutveckling för företag

Sedan kommersialiseringen av webben har webbutveckling varit en bransch som växer i enorm fart och tar alltmer plats på marknaden. Industrins tillväxt drivs av företag som vill använda sin webbplats för att annonsera och sälja produkter och tjänster till kunder, vilket skapar mer arbete för webbutvecklare men ger givetvis också fler möjligheter till företag att göra sina affärer mer effektivt samt nå ut till en bredare potentiell marknad.

Webbutveckling-for-foretag.jpg

För större organisationer och företag kan webbutvecklingsteam bestå av hundratals människor (webbutvecklare) och följa standardmetoder som Agila metoder för att utveckla webbplatser. Mindre organisationer som arbetar med mindre komplexa webbplatser kan bara kräva en enskild fast eller inhyrd resurs, som har en sekundär uppgift till relaterade webbutvecklings jobb, till exempel en grafisk formgivare eller informationssystemtekniker.

Oavsett vilken bransch ett företag är verksamt inom, så har det idag blivit en självklarhet att företaget ska ha en hemsida, i linjen med det moderna ordspråket “Syns du inte på webben, så finns du inte”. En webbplats möjliggör för potentiella kunder att lättare hitta till ett företag, samt ta del av tjänsterna som företaget erbjuder och ta kontakt med företaget i dem flesta fall med ett par enkla klick.

Vissa företag kan basera en stor del av sin verksamhet på lösningar som webbutveckling erbjuder. Då pratar vi om olika webbapplikationer som kan vara exempelvis bokningsapllikationer, kommunikationsplattformar eller webbportaler där olika typer av data lagras och bearbetas i syfte att flera olika intressenter kan på ett smidigt sätt ta del utav dem.

 

E-handel tack vare webbutvecklingen

Det finns även företag som baserar hela sin verksamhet på just en webblösning som då kallas för e-handelsplattform. En e-handelsplattform är som en butik, fast på nätet, där kunden kan se bilder och läsa produktspecifikationer, samt enkelt handla en eller flera varor digitalt. Detta medför oftast stora kostnadsbesparingar för företaget i forma av uteblivna hyres- och personalkostnader. För konsumenten innebär det besparingar i form av tid som behöver spenderas på att besöka en eller flera fysiska butiker. Smidig handel tack vare webbutvecklingen!

Webbutveckling på Strativ

Våra utvecklare, som kallas för Smart Developers arbetar framgångsrikt med webbutveckling, där vi utvecklar nya och användarvänliga webbsystem inom .NET, Java, PHP, Python, med flera. Vi erbjuder även tjänster där vi tar över förvaltning av befintliga kundunika system. Vårt team levererar support och underhåll av högsta kvalitet, som ser till att lösningen fungerar smidigt och är alltid uppdaterad med de senaste tekniska tillägg.

Webbutveckling-pa-Strativ.jpg

Arbete med hemsidor, webbportaler, bokningssystem, kommunikationsplattformar, interna nätverk och dylikt, faller under webbutveckling som vi har erfarenhet utav. Omfattning på projektens storlek, när vi pratar om webbutveckling, kan variera från små enkla projekt till stora komplexa system som kan sträcka sig över en längre tidshorisont. Vi har bred erfarenhet, allt från enkla, iögonfallande och SEO-optimerade hemsidor till komplexa portaler och system, samt tredjeparts integration.

Vårt fokus ligger alltid på att leverera en lösning som är enkel att förstå och smidig att använda, samt ger den mest optimala användarupplevelsen till slutkunden. Vi använder oss av agila metoder i vårt arbetssätt, där vi använder Scrum som ramverk. Vi håller alltid en öppen dialog med kunden och uppdaterar löpande om samtliga framsteg i processen, där vi utbildar kunden i hur man använder webblösningen på det mest optimala sättet.

 

Kostnadseffektiv webbutveckling

Webbutveckling på Strativ handlar om att utveckla affärskritiska webblösningar med olika typer av integrationer, som specifikt tillgodoser verksamhetens behov. Målet är att med hjälp av vår kostnadseffektiva och flexibla utvecklingsmetodik öka värdet på din verksamhet. Hur lyckas vi med det?

Kostnadseffektiv-Webbutveckling.jpg

Jo, vi har en hybridlösning, bestående av projektledning i Sverige, som håller Nordiska kvalitetsmått, samt hängivna mjukvaruingenjörer i Dhaka, Bangladesh som arbetar med den senaste tekniken. På detta sätt säkerhetsställer vi att bästa kvalitet kan levereras till de mest förmånliga priser. Smart, eller hur!

För att diskutera närmare möjligheterna med webbutveckling för din verksamhet, vänligen kontakta oss för ett kostnadsfritt möte.

Låt oss hjälpa dig!

Vill du få reda på mer om våra produkter och tjänster? Då är du varmt välkommen att boka in ett möte med oss! Det är superlätt - du behöver bara fylla i dina kontaktuppgifter, och vi tar hand om resten. Vi ser fram emot att chatta med dig och besvara alla frågor du kan tänkas ha!

Genom att klicka på "Boka möte" godkänner du våra användarvillkor och integritetspolicy.

Eller kontakta mig!

694DF4B8-6BDB-4081-8532-1660A7A5E88C_1_105_c 1.png

Kristoffer Göransson

Försäljningschef